Şelale gibi akan zaman akacak birçok yol bulurken bir türlü bloguma akamıyor. Uğraşmam gereken o kadar çok şey var ki blogumla uğraşmaya vakit bulamıyorum. Aklıma birsürü ilgi çekici konu geliyor ama oturup yarım saatimi ayıramıyorum. Bayram günü biraz kafa tatili yaptık da vakit bulabildik birşeyler yazabilmek için. Ama şimdi de ne yazacağımı bilmiyorum. Öylesine birşeyler yazarken bir yandan da beynimi yokluyorum kıyıda köşede güzel bir konu kalmış mı diye. … Biraz düşüneyim bakalım. Bugün hatunun biri facede birşey paylaşmış. Kurban bayramını kötüleyen bir fotoğraf. Aklı sıra 3000 yıllık ibadete fotoğraf üzerinden laf atacak. Töbe töbee ne Allah din kitap biliyorlar ne de düşünüyorlar. Tek bildiği şey kısacık şortla cafelerde orda burda dolaşıp bikiniyle denize girmek olan insancıkların koskoca dine laf söylemeleri hem tuhafıma gidiyor hem de gıcık kapıyorum.

Tamam bizim görevimiz tebliğ yapmak ama bazı insanları tebliğden önce iyice bi şamarlamak lazım bence. Bu yazı ileride başıma dert açabilir belki ama şuanki düşüncelerimi yazmak istiyorum. Yani şamarlamak filan derken tabiki kimseye zarar vermedik vermeyiz ama bazı insanlar harbiden sinir ediyo beni. Hıristiyanlar yıl başlarında yüzbinlerce hindiyi boğazlayıp şarapla beraber yerken bunlardan hiçbirinin gıkı çıkmaz biz müslümanlar kurban bayramı yaparken hepsi hayvansever kesilir. Bunlara söyleyecek bişey yok aslında. Allah ıslah etsin deyip kendi hallerine bırakmak en doğrusu galiba.

Neyse biz konumuza dönelim. Kurban nedir ve neden kurban keseriz. Kurban, bir canlının başka bir varlığın gücü ve hürmeti için kesilmesidir diyebiliriz kısaca. Genelde kurban edilen canlı hayvandır. Bitkiyi kurban edeni hiç görmedim. Mesela bir çam ağacını bir varlık için kurban edeni hiç görmedim. Bu kurban hep inek, keçi, koyun, kuzu, hindi vs olur. Hatta bazı sapkın dinlere mensup olan insanlar insanları kurban ederler. O konu ayrıca işlenmesi gereken bir konu olduğu için şimdilik üzerinde durmayacağım.

Neden kurban keseriz? Biz müslümanlar olarak tüm peygamberlerin peygamberliğini kabul ettik. Hepsi Allah’ın seçtiği elçilerdir, Allah kimisiyle konuşmuştur, kimisine Hz. Cebrail üzerinden vahiy göndermiştir, kimisine de başka şekilde vahiyler indirmiştir. Hepsi Allah tarafından görevlendirilip, Allah’ın emirlerine uyan değerli insanlardır. Hz. İbrahim AS de bunlardan biri. İbrahim Kuran’da da çok zikredilen bir peygamberdir o derece önemlidir. Hz. İbrahim’in 86 yaşına kadar çocuğu olmamıştır. 86 yaşına geldiğinde yaşlı olmasına rağmen Allah O’na bir erkek çocuğu müjdelemiş ve oğlu olmuştur. Adı İsmail’dir. İbrahim birgün rüyasında oğlunu kestiğini görmüş ve bunun Allah’tan gelen bir emir olduğunu anlamıştır. Bunun üzerine oğlu 7 yaşındayken oğluna Allah’tan böyle bir emir aldığını söylemiş. O da peygamber oğlu nihayetinde Allah ne emrettiyse yap babacığım demiş. İbrahim İsmail’i ve keskin bir bıçak alarak dağa çıkmış ve oğlunu kesmek için yatırmış. Bıçağı boğazına sürtmüş ama bıçak kesmemiş. Birkez daha sürtmüş bıçak yine kesmemiş. Tam bu sırada Allah İbrahim’in bu teslimiyeti üzerine oğlunu bağışlamış ve Allah’a kurban etmesi için bir koç göndermiş.

Bu olay yaşanmış bir olaydır ve Kuran’da geçmektedir. Tam tafsilatlı şekilde anlatmadım olayın özetini anlattım ama genel olarak neden kurban kestiğimizi dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. İbrahim’den itibaren tüm semavi dinlerde kurban vardır ve bizim dinimizde de vardır. İşte bu yüzden küçük ve büyük baş hayvanları maddi durumu elverişli olan insanlar tarafından kesilir, eti konu komşuya fakire fukaraya dağıtılır. Oturup tüm eti kendi midemize indirmiyoruz yani.

Kurban çok önemli bir ibadettir. Kendi acziyetimizi farkediyoruz. Ölüme gözlerimizle şahit olduğumuz zaman bazı şeylerin farkına varıyoruz. Allah’ın adını andığımız için can veren de alan da O’nun olduğunu, büyüklüğünü ve şânını daha iyi farkediyoruz. Bu yüzden kurban kesiyoruz. Allah kabul etsin.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java And PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.